Szparagi moja druga miłość - zielone szparagi z sosem cytrynowym.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • jajko

    1 szt
  • pomidorki koktajlowe

    2 szt
  • sos cytrynowy

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    100 ml
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • sok z cytryny

    0,5 szt
  • skórka z cytryny - otarta

  • sól

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • cukier

  • papryka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy szparagi. Są specjalne garnki do gotowania szparagów. Do garnka wkładamy je pionowo. Główki szparagów, które są rarytasem, wystają ok.2 cm. ponad poziom wody. Ogólnie szparagi wkładamy do gotującej wody, do której dodajemy sól, cukier i odrobinę masła. Gotujemy około 15 minut. Należy pamiętać, do zielonych nie dodajemy soku z cytryny, stracą kolor. Zielone szparagi najlepsze są ”al. dente” i powinny mieć grubość kciuka.
sos cytrynowy:
Śmietanę wymieszać z białym winem, zagotować , dodać otartą skórkę z cytryny i sok. Doprawić do smaku, zredukować. Polać szparagi.

Szparagi zaliczane są do najstarszych znanych warzyw. Tak jak poezji dla ducha, tak też potrzebuję wysublimowanego smaku szparagów dla podniebienia. Osobiście wole szparagi zielone. Sezon na szparagi jest krótki, trwa niecałe dwa miesiące. Szparagów zielonych nie obieramy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agogo2 02.11.2013 22:08
piękne i pyszne
Gabi44 17.10.2013 18:57
Pięknie podane ,oczy wyrywa...
Noruas 17.10.2013 18:21
wow! niesamowicie podane !!
stokrotka 17.10.2013 18:09
świetne danie!
nutellla 17.10.2013 17:10
ciekawy przepis
mufinka79 17.10.2013 16:55
Smacznie, zdrowo i kolorowo :)
IwonaDD 17.10.2013 15:40
pożywny zestaw
aniagdz 17.10.2013 15:27
jak zawsze boskie;)
Ania321 17.10.2013 15:23
pięknie podane :)
Anna133 17.10.2013 15:19
wygląda to bajecznie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat