Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi białe z sosem holenderskim

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi białe 500 g
ziemniaki młode 500 g
koperek pół pęczka
kminek Prymat pół łyżeczki
masło 1 łyżka
masło pół kostki
żółtko jajek 4 szt
sok z połowy cytryny
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi białe z sosem holenderskim

Kroki postępowania

1
Szparagi oczyścić, obrać i odciąć twarde końcówki, gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 min.
Krok 1 - Szparagi białe z sosem holenderskim foto
2
Ziemniaki obrać, dodać koperek i kminek, ugotować do miękkości w osolonej w wodzie.
Krok 2 - Szparagi białe z sosem holenderskim foto
3
Przygotować sos: Masło roztopić w rondlu. Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na pianę. Ciągle ubijając, dodać rozpuszczone i ciepłe masło. Sos powinien być gęsty o konsystencji majonezu. Szparagi wyjąć z wody. Ziemniaki odcedzić. Masło zrumienić i polać ziemniaki. Koperek posiekać i posypać ziemniaki. Przed podaniem polać szparagi sosem. Udekorować koperkiem. Smacznego!
Krok 3 - Szparagi białe z sosem holenderskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 12.06.2013 09:52
poezja smaku
Katarzyna59 12.06.2013 07:53
super przepis
Agula&Stabi 12.06.2013 07:48
uwielbiam szparagi, na pewno smaczne
beniaminek 11.06.2013 22:40
fajne danie
jasiek 11.06.2013 22:38
ale smaczne szparagi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak