Szparagi białe z sosem holenderskim

Szparagi białe z sosem holenderskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    500 g
  • ziemniaki młode

    500 g
  • koperek

    pół pęczka
  • kminek Prymat

    pół łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • masło

    pół kostki
  • żółtko jajek

    4 szt
  • sok z połowy cytryny

  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi białe z sosem holenderskim foto
Szparagi oczyścić, obrać i odciąć twarde końcówki, gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 min.
Krok 2 - Szparagi białe z sosem holenderskim foto
Ziemniaki obrać, dodać koperek i kminek, ugotować do miękkości w osolonej w wodzie.
Krok 3 - Szparagi białe z sosem holenderskim foto
Przygotować sos: Masło roztopić w rondlu. Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na pianę. Ciągle ubijając, dodać rozpuszczone i ciepłe masło. Sos powinien być gęsty o konsystencji majonezu. Szparagi wyjąć z wody. Ziemniaki odcedzić. Masło zrumienić i polać ziemniaki. Koperek posiekać i posypać ziemniaki. Przed podaniem polać szparagi sosem. Udekorować koperkiem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 12.06.2013 09:52
poezja smaku
Katarzyna59 12.06.2013 07:53
super przepis
Agula&Stabi 12.06.2013 07:48
uwielbiam szparagi, na pewno smaczne
beniaminek 11.06.2013 22:40
fajne danie
jasiek 11.06.2013 22:38
ale smaczne szparagi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat