Szmurowana kapusta z boczkiem

Szmurowana kapusta z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kapusta z boczkiem to świetny dodatek do dań obiadowych. Wspaniale komponują się z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • boczek

  • cukier

    4 łyżki
  • ocet

    5 łyżek
  • mąka

    2 łyżki
  • margaryna

    1/2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Szmurowana kapusta z boczkiem

1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z gotującą wodą, solimy, dodajemy margarynę, boczek podsmażamy na patelni, dodajemy do kapusty.

2. Gotujemy do miękkości.

3. Z ugotowanej kapusty bierzemy pół szklanki wody, wylewamy ją patelnię dodajemy mąkę i robimy tak zwaną zasmażkę. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

4. Gotową dodajemy do kapusty przyprawiamy cukrem i octem, dokładnie mieszamy.
Kapustę można podawać do mięs. Pychotka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat