Ewa

Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczupak

    2 dzwonka
  • por

    1-2
  • marchewka

    350 g
  • seler

    400 g
  • pietruszka

    100 g
  • gruszka

    2
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1-2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora foto
Dzwonka szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Na odrobinie oleju krótko podsmażamy marchewkę z porem.Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora foto
Szczupaka przekładamy do naczynia do zapiekania. Skrapiamy odrobiną oleju, wykładamy na niego podsmażone warzywa. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 20-25 minut.
Krok 3 - Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora foto
Podajemy z puree na bazie gruszki, selera i pietruszki.
Puree- selera i pietruszkę gotujemy do miękkości. Obieramy. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce masła z odrobiną oleju. Kiedy nieco zmiękną, miksujemy z pietruszką oraz selerem. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 4 - Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora foto
Puree wykładamy na talerz nadając mu dekoracyjny kształt- za pomocą np. foremki do ciasteczek. Wykładamy rybę. Dekorujemy gruszką i natką pietruszki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 26.11.2013 22:41
pyszna rybka
Mniam 05.10.2013 10:24
Oj, zjadłabym szczupaka, a tak przyrządzony na pewno pyszny.
Anna133 04.10.2013 15:42
świetny pomysł na foremkę gwiazdkę
iwi 04.10.2013 15:19
Cudnie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat