Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak pieczony Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szczupak 1 szt ( 57 cm )
sól do smaku do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
masło 1 łyżka
rozmaryn świeży 3 gałązki
natka pietruszki 6 gałązek
oregano świeże 3 gałązki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
cząber 2 gałązki

Porada

Zapomniałam zwarzyć szczupaka ale mąż po złwoeinu go zmierzył, dlatego podaję jego długość.

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak pieczony Zewy

Szczupaka sprawić czyli oskrobać, wypatroszyć i dokładnie umyć.
Osuszyć i natrzeć sola i pieprzem cytrynowym z zewnątrz jak i wewnątrz ryby.
Wszystkie zioła onlepić masłem i umieścić je w powłoce brzusznej szczupaka.
Naciąc ukośnie obie srony ryby i szczelnie zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na noc.
Potem przełożyć rybę na papier do pieczenia i zawinąć tak aby soki nie miały możliwości wypłynięcia.
Szczupaka piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.07.2016 20:45
Smakowita rybka.
agaK. 12.07.2016 20:22
Wygląda bardzo profesjonalnie;)
MAR3STA 06.07.2016 22:44
bardzo apetyczna rybka
msmariusz 06.07.2016 00:05
zrobię taką rybkę
Justi2401 01.07.2016 13:51
Wspaniała rybka, zjadłabym z chęcią :)
Maridka19 01.07.2016 11:44
Piękne zdjęcia . Pyszne i zdrowo :)
Malinka 01.07.2016 10:49
Idealna propozycja na dzisiejszy obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak