Szczupak pieczony Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczupak

    1 szt ( 57 cm )
  • sól do smaku

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • rozmaryn świeży

    3 gałązki
  • natka pietruszki

    6 gałązek
  • oregano świeże

    3 gałązki
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • cząber

    2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczupaka sprawić czyli oskrobać, wypatroszyć i dokładnie umyć.
Osuszyć i natrzeć sola i pieprzem cytrynowym z zewnątrz jak i wewnątrz ryby.
Wszystkie zioła onlepić masłem i umieścić je w powłoce brzusznej szczupaka.
Naciąc ukośnie obie srony ryby i szczelnie zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na noc.
Potem przełożyć rybę na papier do pieczenia i zawinąć tak aby soki nie miały możliwości wypłynięcia.
Szczupaka piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na gorąco.
ZEWA
Zapomniałam zwarzyć szczupaka ale mąż po złwoeinu go zmierzył, dlatego podaję jego długość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 21.07.2016 20:45
Smakowita rybka.
agaK. 12.07.2016 20:22
Wygląda bardzo profesjonalnie;)
MAR3STA 06.07.2016 22:44
bardzo apetyczna rybka
msmariusz 06.07.2016 00:05
zrobię taką rybkę
Justi2401 01.07.2016 13:51
Wspaniała rybka, zjadłabym z chęcią :)
Maridka19 01.07.2016 11:44
Piękne zdjęcia . Pyszne i zdrowo :)
Malinka 01.07.2016 10:49
Idealna propozycja na dzisiejszy obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat