Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa z jajkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 1 reklamówka
masło 2 łyżki
mięso na wywar wg. uznania
włoszczyzna 1 pęczek
przyprawy do smaku
jajko ugotowane na twardo 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa z jajkiem

Kroki postępowania

1
Świeży szczaw myjemy, osuszamy i kroimy na około 3 cm kawałki. Na patelni roztapiamy masło i na gorący tłuszcz kładziemy szczaw, cały czas mieszamy delikatnie.
Krok 1 - Szczawiowa z jajkiem foto
2
Smażymy aż wszystkie liście zbrązowieją następnie dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Szczaw przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Krok 2 - Szczawiowa z jajkiem foto
3
W garnku gotujemy wywar warzywno mięsny warzywa po ugotowaniu rozdrabniamy (ja duszę widelcem) można również pokroić surowe warzywa przed ugotowaniem. Na sam koniec wrzucamy wcześniej przygotowany szczaw, zupę należy jedynie zagotować.
Krok 3 - Szczawiowa z jajkiem foto
4
Osobno gotujemy jajka, które następnie obieramy i kroimy na 4 części.
Gorącą zupę wlewamy do talerzy i dokładamy jajko.

Smacznego!
Krok 4 - Szczawiowa z jajkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 11.07.2013 21:40
uwielbiam tą zupę
Milena87 11.07.2013 00:27
na pewno jest bardzo smaczna
Pyszota 11.07.2013 00:15
bardzo lubię szczaw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak