Szczaw do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczaw

    4 pęczki
  • woda

    3 l
  • sól

    5 łyżek
  • olej roślinny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze szczawiu poodcinać ogonki lub zerwać prosto z łąki bez nich. Liście dokładnie umyć , rozłożyć na bawełnianej ściereczce wy wyschły. Szczaw posiekać drobno. W ganku zagotować wodę z solą. Wrzucić szczaw , gotować do momentu zwiędnięcia liści , odcedzić.
Przełożyć do wyparzonych słoika/słoików zalać olejem 0,5 cm nad powierzchnią szczawiu. szczelnie zakręcić , odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Przechowywać w spiżarni, piwnicy lub lodówce.
SzczyptaChili
Domowy szczaw ze słoika który idealnie nadaję się na zupę szczawiową. Najlepszy zebrany własnoręcznie z łąki oddalonej od miasta i ulicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat