Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe z piekarnika
Szaszłyki z piekarnika przygotujecie samodzielnie w domu z ulubionymi składnikami - kurczakiem, pieczarkami, papryką, cebulą czy boczkiem.
Mięso drobiowe najlepiej wcześniej pokroić w kosteczkę i zamarynować w lodówce. Możemy umieścić je w woreczku, wsypać przyprawy, oliwę z oliwek i solidnie wymieszać.
Tak przygotowany kurczak powinien poleżeć w lodówce min. 30 minut przed nabiciem na patyczki i wstawieniem do piekarnika.
Przygotowanie dania krok po kroku
Zaczynamy od przygotowania mięsa, ponieważ musi przez chwilę poleżeć w marynacie w lodówce. Kroimy piersi z kurczaka w kosteczkę, aby się dobrze nabiło na patyczek.
Wkładamy mięso do woreczka i wsypujemy przyprawy: sól, rozmaryn, oregano i paprykę słodką. Można także użyć innych ulubionych przypraw.
Mięso polewamy oliwą z oliwek i mieszamy ręką aby wszystkie przyprawy dotarły do każdego kawałka kurczaka. Wkładamy do lodówki na minimum 30min.
Pieczarki kroimy na połowę lub jak są większe na 3-4 części.
Paprykę kroimy w kosteczkę, a cebulę w piórka (na pół i potem na 3 części).
Plaster boczku również kroimy w kosteczkę.
Po przygotowaniu wszystkich składników czas na nadziewanie na patyk.
Mięso wyjmujemy z lodówki. W zależności od upodobania nadziewamy wszystkie składniki na patyk.
Ja nadziewam zawsze tak aby na końcu nie zostało mięso.
Piekarnik nastawiamy na około 200 stopni C. Przygotowane szaszłyki kładziemy na kratce.
Pod spodem kładziemy blachę, aby woda nie ściekała na
piekarnik. Po około 35 minutach szaszłyki są gotowe.
Smacznego!