Szaszłyki z kiełbaskami śląskimi i młodymi ziemniakami w boczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbaski śląskie Konspol

    50 dag
  • ziemniaki młode

    15 sztuk małych
  • boczek wędzony

    15 dag- w plasterkach
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • szałwia

    pęczek
  • Grill - przyprawa klasyczna

    do smaku
  • rozmaryn Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • cebula czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka i gotuję w mundurkach w osolonym wrzątku, aż będą prawie miękkie. Odcedzam, zostawiam do wystudzenia, okręcam każdy ziemniak w plasterek boczku.
Cebulę białą i czerwoną kroję na większe kawałki, tak samo paprykę i cienkie kiełbaski śląskie Konspol.

Owinięte ziemniaki nadziewam na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie, aby się nie spaliły) na przemian z kiełbaskami, papryka cebula i szałwią.

Posypuję obficie ziołami do grilla oraz sola, rozmarynem i pieprzem, grilluję z każdej strony, aż kiełbaski i boczek będą chrupiące .


Podaję z ulubioną sałatką lub dipem grillowym.
2milutka
Szaszłyki z kiełbasek to doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane na różne sposoby wg upodobań i podawane z różnymi dodatkami, ulubioną sałatką lub grillowym dipem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 30.08.2017 19:38
Mniam, moje smaki. :)
bietka 30.08.2017 10:20
na pewno bardzo smaczne :)
anka1988 30.08.2017 09:58
jakże one pięknie wyglądają, smaczny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat