Szaszłyki wieprzowe z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj przygotowałam szaszłyki z mięsa oraz warzyw. Wieprzowina a w szczególności karkówka znakomicie nadaje się na szaszłyki, które dzisiaj serwuję. Wystarczy pokroić mięso i warzywa, doprawić przyprawami, nabić na patyki i grillować.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • karkówka

    700 gramów
  • cukinia

    1 sztuka
  • cebule

    2 sztuki
  • zielona papryka (świeża)

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka

Marynata:

  • oliwa

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    0.5 sztuki
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso po oczyszczeniu, opłukaniu i wysuszeniu kroimy w większą kostkę.  Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm plastry.  Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w większe kawałki. Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.

Marynata: Oliwę, posiekany czosnek i przyprawy łączymy razem.  Pokrojone mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Na drewniane patyki nabijajmy na przemian mięso oraz kawałki warzyw. Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości mięsa co jakiś czas obracając.

Podajemy z ulubioną surówką oraz ulubionymi sosami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.08.2018 19:40
Zawsze są dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat