Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szaszłyki mięsno-rybne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krewetki świeże 36 sztuk
sos ostrygowy 10 łyżek
sos sojowy 2 łyżki
sok z cytryny 6 łyżek
olej słonecznikowy 8 łyżek
polędwica 1 na steki

Przepis i sposób przygotowania na: szaszłyki mięsno-rybne

1.
Pokrój polędwicę na 48 kawałków i włóż do niemetalowego naczynia.
2.
Obierz krewetki, zostawiając ogonki - zapewnią bardziej atrakcyjny wygląd potrawy.
3.
Marynata - w małej misce wymieszaj sos ostrygowy, sos sojowy, sok z cytryny i olej słonecznikowy. Polej mięso mieszanką i marynuj przez ok. 15 - 20 minut.
4.
Dodaj krewetki do marynaty, dokładnie potrząśnij i marynuj przez 5 minut.
5.
Wyjmij mięso i krewetki z marynaty, ale zachowaj ją do smarowania. Nadziej mięso na szpikulce drewniane ( wcześniej namoczone - nie zapalą się na grillu), na przemian z krewetkami.
6.
Piecz szaszłyki nad gorącymi węglami ok 10 minut, smarując je marynatą i często odwracając.
7.
Podawać ciepłe prosto z grilla.

Uwaga! zamiast krewetek może też krab czy homar. Można też zamiast marynaty podanej wyżej użyć marynaty z ziół, czosnku i oleju.

Życzę smacznego grillowania! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.07.2013 09:25
a czemu rybne? chyba powinny być krewetkowe ;)
wiola333 08.07.2013 15:08
smakowicie, mniam
sara1 08.07.2013 13:44
ciekawe połączenie
sanielcia 08.07.2013 11:51
w takiej wersji jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł i na pewno pyszne
dodi 08.07.2013 11:41
pyszne szaszłyczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak