Przepis i sposób przygotowania na: szaszłyki mięsno-rybne
Pokrój polędwicę na 48 kawałków i włóż do niemetalowego naczynia.
2.
Obierz krewetki, zostawiając ogonki - zapewnią bardziej atrakcyjny wygląd potrawy.
3.
Marynata - w małej misce wymieszaj sos ostrygowy, sos sojowy, sok z cytryny i olej słonecznikowy. Polej mięso mieszanką i marynuj przez ok. 15 - 20 minut.
4.
Dodaj krewetki do marynaty, dokładnie potrząśnij i marynuj przez 5 minut.
5.
Wyjmij mięso i krewetki z marynaty, ale zachowaj ją do smarowania. Nadziej mięso na szpikulce drewniane ( wcześniej namoczone - nie zapalą się na grillu), na przemian z krewetkami.
6.
Piecz szaszłyki nad gorącymi węglami ok 10 minut, smarując je marynatą i często odwracając.
7.
Podawać ciepłe prosto z grilla.
Uwaga! zamiast krewetek może też krab czy homar. Można też zamiast marynaty podanej wyżej użyć marynaty z ziół, czosnku i oleju.
Życzę smacznego grillowania! :)