Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z rabarbarem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
margaryna 15 dag
cukier 3,5 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 18 proc 2,5 łyżki
drożdże 2 dag
rabarbar 70 dag
cukier waniliowy 2 op
kisiel 2,5 łyżki (pomarańczowy)
cynamon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagnieć ciasto.
Krok 1 - Szarlotka z rabarbarem foto
2
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ciasta włóż na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkuj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.
Krok 2 - Szarlotka z rabarbarem foto
3
Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż na ciasto na blaszce. Rabarbar posyp cukrem waniliowym, kisielem oraz cynamonem.
Krok 3 - Szarlotka z rabarbarem foto
4
Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 4 - Szarlotka z rabarbarem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 20.05.2015 12:52
Już na sam widok ślinka leci
Krzysztof15 20.05.2015 09:32
pyszne ciacho
gosia56 20.05.2015 09:30
pyszne ciasto;)
Benita 20.05.2015 09:23
Uwielbiam rabarbar w cieście.
Aleksandra/Olcia 20.05.2015 09:06
i ta kruszonka mniam
Krystyna32 20.05.2015 06:48
wygląda pysznie
Jadwiga/Jaga85 19.05.2015 23:28
Pyszne ciasto!
Alex_M 19.05.2015 22:28
ładny kolorek :)
Renata9 19.05.2015 21:35
Smaczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak