Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanka
masło lub margaryna 1,5 kostki
cukier puder 5 łyżki
jajko 4 sztuki
jabłka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką

Kroki postępowania

1
Jabłka, obrane wypestkowane,, pokrojone-krótko rozgotować, dodając cukru do smaku (wg upodobania), wystudzić
Krok 1 - Szarlotka z pianką foto
2
ciasto:
mąkę posiekać z tłuszczem, cukrem pudrem, dodać zółtka , zagnieść ciasto i włożyć do lodowki
Krok 2 - Szarlotka z pianką foto
3
blachę wyłożyć folią, posmarować tłuszczem i wyłożyć 2/3 ciasta wylepiając spód i boki (palcami) i wyłożyc jabłka
Krok 3 - Szarlotka z pianką foto
4
na wierzch wyłożyć kolejną cienką warstwę ciasta
Krok 4 - Szarlotka z pianką foto
5
ubić białka z cukrem ( na sztywno) i wyłożyć na górną, cienką warstwę ciasta.
Krok 5 - Szarlotka z pianką foto
6
w czasie pieczenia piankę trzeba pilnować, żeby się nie przypalała. Piec ok 1 h 20 min, w temp.180 st.
Krok 6 - Szarlotka z pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.09.2015 08:12
świetna szarlotka
Monika-twin 30.07.2015 14:32
SUPER CIASTO! ALE BYM SOBIE ZJADŁA.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak