Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
3 -
mąka
3 szklanka -
cukier
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier waniliowy
-
margaryna
25 dag -
budyń waniliowy
-
kakao
1-2 łyżeczka -
jabłka
1 kg
Sposób przygotowania
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm posmarować tłuszczem i rozłożyć w niej ¾ ciasta. Do reszty ciasta dodać kakao i zostawić na kruszonkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, a następnie dodać budyń w proszku i delikatnie wymieszać.
Na cieście rozłożyć pokrojone w kostkę jabłka, ubitą pianę, a na wierzch kruszonkę.
Piec około 45 minut w temperaturze 160 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się