Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
mąka pszenna 3 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuk
śmietana 12% 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
jabłka 4 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianą

Szarlotka z pianą to łatwe ciasto kruche, z jabłkami, bitą pianą z jajek i warstwą ciasta na górze. Oto kolejne kroki:
1. Do miski wsypać 3 szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru oraz ewentualnie cukier wanilinowy. Dodać łyżkę śmietany, 4 żółtka i rozpuszczoną margarynę. Zagnieść ciasto i schłodzić ok 20 min w lodówce.
2. Przygotować okrągłą małą lub średnią formę do ciasta. Wysmarować margaryną i wysypać mąką. Włączyć piekarnik - temperatura 180 stopni.
3. Wyjąć ciasto z lodówki. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na blaszkę. Resztę włożyć znów do lodówki. Spód podpiec 10 minut.
4. Umyć, obrać i zetrzeć jabłka na grubej tarce. Wyłożyć starte jabłka na cieście. Można posypać cynamonem.
5. Ubić 4 białka, dodając stopniowo pół szklanki cukru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Gdy piana będzie ubita na sztywno, wyłożyć ją na jabłka.
6. Pozostałą część ciasta zetrzeć na grubej tarce na pianę. Piec ok 25 minut, by ciasto było złociste.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 21.11.2012 08:20
Szarlotka to dla mnie niebo w gębie.
caffee_tea 20.11.2012 22:24
uwielbiam szarlotki
Lemon 20.11.2012 21:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak