Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

wierzch

orzechy włoskie 110 gram
masło 125 gram
cukier puder 100 gram
mleko 2 łyżki

dodatkowo

jabłka prażone 900 gram

Porada

uwaga: gotową masę jabłkową można podgrzać i wsypać do niej 1 galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ostudzić. Dopiero potem przekładać masą biszkopt. Po dodaniu galaretki masa jabłkowa będzie gęstsza i stabilniejsza.

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z orzechami

Kroki postępowania

1
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do piany dodajemy po jednym żółtku. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na około 20 miut. Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół.
Krok 1 - szarlotka z orzechami  foto
2
orzechowy wierzch:
Masło rozpuszczamy dodając obydwa cukry oraz mleko. Kiedy masa się zagotuje zdejmujemy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy, mieszamy dokładnie.
Krok 2 - szarlotka z orzechami  foto
3
Formę w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia (trzeba go lekko posmarować np. masłem) i wlewamy do niej masę z orzechami (będzie dość rzadka).
Orzechy wyrównujemy tak, aby całe dno formy było nimi pokryte.
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu masa będzie nadal dość rzadka,ale zgęstnieje podczas studzenia. Przestudzone orzechy przekładamy na wierzch biszkoptu odwracając je z papierem do góry "nogami" i usuwamy papier. Odstawiamy do zastygnięcia masy.
Krok 3 - szarlotka z orzechami  foto
4
Blaty biszkoptowe przekładamy gotową masą jabłkową (zimną). Na wierzch górnego biszkoptu przekładamy przestudzone orzechy.
Krok 4 - szarlotka z orzechami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 01.03.2017 15:41
pięknie wyszła
Wiktoria29 24.02.2017 16:50
ja też, polecam :)
Wiktoria29 24.02.2017 16:50
dziękuję....
Wiktoria29 23.02.2017 17:12
dzięki......
Wiktoria29 23.02.2017 17:11
dzięki.....
Wiktoria29 23.02.2017 17:11
dziękuję....
Bernadeta1 22.02.2017 17:32
pychota takie ciasto
ben-ka 22.02.2017 13:46
Podoba mi się pomysł.
Stenka 22.02.2017 12:48
taką lubię
Justi2401 22.02.2017 12:48
Wygląda bardzo kusząco :)
Konczi 22.02.2017 12:38
Wygląda fantastycznie - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak