Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 320 g
masło lub margaryna 200 g
cukier puder 85 g
buraczki z syropu 38-40 g
jajko 1 małe
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

masa

jabłko kwaśne 1,5 kg
mięta świeża siekana 2 garście
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny łyżeczka
cukier 1 łyżka

Porada

Przepis na syrop buraczany. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/381897/syrop-buraczany.html

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia , cukier puder , zimne masło i
słodkie buraczki pozostałe z SYROPU BURACZANEGO ( przepis na moim profilu). Jeśli jch nie mamy zwiększamy ilość cukru o ok. 15 g .Całość zagniatamy na kruszonkę.
Do ciasta wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto , wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami foto
2
Obrane jabłka prażyny , w miarę potrzeby dodajemy sok z cytryny i cukier.
Jabłka zdejmujemy z kuchenki , dwie , trzy łyżki dodajemy do świeżej mięty i blendujemy. Masę mietową łączymy z jabłkami, mieszamy i jeśli jest to konieczne zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej.
Krok 2 - Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami foto
3
Większą częścią ciasta wykładamy dno formy 21 cm. , ciasto lekko nakłuwamy .
Nakładamy masę jabłkową , przykrywamy resztą ciasta.

Krok 3 - Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami foto
4
Ja wierzch ciasta posmarowałam syropem buraczanym.
Ciasto pieczemy w 180 C , około 50-60 minut.
Ciasto jest bardzo aromatyczne , gorąco polecam .
Smacznego.
Krok 4 - Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 22.07.2016 16:35
Ależ u Ciebe wyszukane smaki i połaczenia:)
Grazyna0211 19.07.2016 13:27
ciekawy przepis
w mojej kuchni 19.07.2016 12:07
ciekawe ciasto
olkaaa 18.07.2016 20:48
jeszcze takiej nie jadłam
KORAL 18.07.2016 18:37
Zapraszam do mnie na ogródek , mięta rośnie jak szalona , może jeszcze i coć upiekę.:)
Bernadeta1 18.07.2016 18:07
chętnie bym wypróbowała smak
Janina 18.07.2016 15:38
Ciekawy smak:))
RenataZ-et 18.07.2016 15:03
bardzo ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak