Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
JABŁKA:
-
jabłka
1.2 kilograma -
cynamon Prymat
0.5 łyżeczki
CIASTO KRUCHE:
-
mąka pszenna
1.5 szklanki -
mąka krupczatka
0.5 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier
0.5 szklanki -
masło 82%
100 gramów -
jajko
1 sztuka -
mleko
1 łyżka -
sól
1 szczypta
KRUSZONKA:
-
płatki typu cini minis
200 gramów -
mąka pszenna
2 łyżki -
masło 82%
100 gramów
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z kruszonką cini minis
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Można to zrobić na tarce, tak jak kroimy ogórki na mizerię. Jabłka oprószyć cynamonem.
Przygotować kruszonkę. Płatki śniadaniowe zmiksować w rozdrabniaczu. Połączyć z mąką i miękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko.
Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera.
Formę o wymiarach 22x36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok 45 min.
Smacznego :)
Komentarze (1)