Szarlotka z kruszonką cini minis

Szarlotka z kruszonką cini minis

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Szarlotka na kruchym cieście, z jabłkami krojonymi w plasterki i cynamonową kruszonką. Kruszonka swój smak i aromat zawdzięcza znanym, cynamonowym płatkom śniadaniowym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

JABŁKA:

  • jabłka

    1.2 kilograma
  • cynamon Prymat

    0.5 łyżeczki

CIASTO KRUCHE:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • mąka krupczatka

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    0.5 szklanki
  • masło 82%

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

KRUSZONKA:

  • płatki typu cini minis

    200 gramów
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło 82%

    100 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z kruszonką cini minis

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Można to zrobić na tarce, tak jak kroimy ogórki na mizerię. Jabłka oprószyć cynamonem.

Przygotować kruszonkę. Płatki śniadaniowe zmiksować w rozdrabniaczu. Połączyć z mąką i miękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki.

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko.
Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera.

Formę o wymiarach 22x36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Ciasto rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną kruszonkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok 45 min.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 15.11.2018 10:36
Smakowita szarlotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat