Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką cini minis
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie skroić na plasterki. Można to zrobić na tarce, tak jak kroimy ogórki na mizerię. Jabłka oprószyć cynamonem.
Przygotować kruszonkę. Płatki śniadaniowe zmiksować w rozdrabniaczu. Połączyć z mąką i miękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko.
Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera.
Formę o wymiarach 22x36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok 45 min.
Smacznego :)