Szarlotka z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • margaryna kostka

    1/3 szt.
  • cukier

    1/3 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • jabłka

    1 kg
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • kruszonka

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zarobić ciasto, jeśli jest zbyt suche, dodać 1 łyżkę śmietany. Rozwałkować placek. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w ósemki. Wymieszać z bułką tartą i cukrem. Placek przełożyć na blachę, wyłożyć jabłka. Posypać suto kruszonką.
Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
Wstawić placek do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 40-50 min. (przykryć folią aluminiową w trakcie pieczenia, żeby wierzch się nie przypalił).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelina/bunia 30.05.2012 19:09
pyszny
Angelika10 10.06.2011 21:26
Smaczny.
Małgorzata106 20.02.2011 21:14
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat