Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłkami na kruchym cieście
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy szklankę cukru, pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, żółtka, szczyptę soli na żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Z ciasta urabiamy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min przed użyciem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części (3/4 na spód, 1/4 na górę). 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Rozwałkowujemy większą część, wykładamy na posmarowaną formę. Nakłuwamy widelcem. Wstawić do lodówki na 10-15 min.
Wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy podsmażone jabłka. Na wierzch ścieramy 1/4 część ciasta na tarce na grubych oczkach.
Wstawić do nagrzanego do 175 st.C. piekarnika. Piec ok. 45 min.