Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
225 g -
masło
125 g -
cukier puder
0,5 szklanki -
jajko
1 sztuka -
mleko
2 łyżki -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki
Budyń
-
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
mleko
400 ml -
cukier
4 łyżeczki
Owoce
-
jabłka
900 g -
cynamon
2 łyżeczki -
cukier wanilinowy
3 łyżeczki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto dobrze posiekać nożem (ja używam rozdrabniacza), następnie zagnieść. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
BUDYŃ:
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do wystudzenia.
OWOCE:
Jabłka obrać pokroić w kosteczkę, posypać cynamonem, cukrem waniliowym, wymieszać.
Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Pierwszą połówkę ciasta wyjąć z zamrażalki, pokroić w plastry , wyłożyć dno blaszki, dokładnie go rozprowadzając. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 200 stopniach ok 10 minut.
Na podpieczone ciasto wysypać bułkę tartą, ułożyć jabłka, następnie rozsmarować budyń, a na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Całość piec w 180 stopniach ok 45 minut aż góra będzie rumiana (ja użyłam termoobiegu).
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem :)
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)