Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem
Składniki na ciasto dobrze posiekać nożem (ja używam rozdrabniacza), następnie zagnieść. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
BUDYŃ:
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do wystudzenia.
OWOCE:
Jabłka obrać pokroić w kosteczkę, posypać cynamonem, cukrem waniliowym, wymieszać.
Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Pierwszą połówkę ciasta wyjąć z zamrażalki, pokroić w plastry , wyłożyć dno blaszki, dokładnie go rozprowadzając. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 200 stopniach ok 10 minut.
Na podpieczone ciasto wysypać bułkę tartą, ułożyć jabłka, następnie rozsmarować budyń, a na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Całość piec w 180 stopniach ok 45 minut aż góra będzie rumiana (ja użyłam termoobiegu).
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem :)