Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    225 g
  • masło

    125 g
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

Budyń

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    400 ml
  • cukier

    4 łyżeczki

Owoce

  • jabłka

    900 g
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    3 łyżeczki
  • bułka tarta

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:
Składniki na ciasto dobrze posiekać nożem (ja używam rozdrabniacza), następnie zagnieść. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
BUDYŃ:
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do wystudzenia.
OWOCE:
Jabłka obrać pokroić w kosteczkę, posypać cynamonem, cukrem waniliowym, wymieszać.

Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Pierwszą połówkę ciasta wyjąć z zamrażalki, pokroić w plastry , wyłożyć dno blaszki, dokładnie go rozprowadzając. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 200 stopniach ok 10 minut.

Na podpieczone ciasto wysypać bułkę tartą, ułożyć jabłka, następnie rozsmarować budyń, a na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Całość piec w 180 stopniach ok 45 minut aż góra będzie rumiana (ja użyłam termoobiegu).

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

06.02.2017 19:09
pychota :)

Lis

06.02.2017 16:54
Uwielbiam takie ciacho

dodi

06.02.2017 15:16
mniam, mniam

ada.la

06.02.2017 13:50
prosta i smaczna

Patrycja33

06.02.2017 13:13
bardzo lubię to ciacho:)

Grazyna0211

06.02.2017 12:34
smaczne ciasto

MarysiaB

06.02.2017 12:18
uwielbiam zwłaszcza na ciepło

jan_mag

06.02.2017 11:20
Bardzo dobra :)

agaK.

06.02.2017 11:16
Ślinka cieknie!:)

olkaaa

06.02.2017 10:21
jeszcze nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat