Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z bitą śmietaną
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarle. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C .
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. udekorować bitą śmietaną, można też podawać z lodami.