Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżeczki
masło 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1
jabłka 1,5 kg
cynamon Prymat 1 łyżka
bita śmietana w sprayu

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z bitą śmietaną

Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarle. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C .
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. udekorować bitą śmietaną, można też podawać z lodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryinnarnia 01.02.2017 18:30
Zrobiłaś mi smaka !
Aleksandra/Olcia 04.01.2017 18:07
mniam,pyszności
Ania321 04.01.2017 16:20
zjadłabym z przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak