Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bezą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier 1 1/2 szkl
mąka pszenna 3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
jajko 5 szt
cukier wanilinowy 2 opakowania
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bezą

Kroki postępowania

1
Z mąki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, margaryny i żółtek szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 1 - Szarlotka z bezą foto
2
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Owoce przesmażamy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Krok 2 - Szarlotka z bezą foto
3
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę utrwalamy cukrem i kisielem.
Krok 3 - Szarlotka z bezą foto
4
2/3 części ciasta wylepiamy dno formy. Na ciasto rozsmarowujemy usmażone jabłka, na jabłka wykładamy pianę z białek. Na koniec ścieramy na tarce pozostałe ciasto.
Krok 4 - Szarlotka z bezą foto
5
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.
Smacznego!
Krok 5 - Szarlotka z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.11.2013 09:23
lubię szarlotki :)
Kuchareczka2 04.08.2013 19:26
szarlotka wygląda przepysznie
pestka 09.05.2013 12:07
pyszny deser
sara1 17.11.2012 22:05
pysznie wygląda
gosia1988 17.11.2012 16:40
super
Adam/ZUB3R 06.11.2012 11:43
pycha
Rafał10 24.09.2012 08:54
bardzo apetyczne
gusia1000 24.09.2012 00:05
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak