Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka w kratkę

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
mąka pszenna 4 szklanka
jajko 3 sztuka
cukier 150 ml
cukier waniliowy 3 łyżeczka
śmietana 30% 3 łyżka
jogurt naturalny 3 łyżka
jabłka 2 kg
cynamon Prymat 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w kratkę

Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito.

Dodajemy pokrojone na małe kawałki schłodzone masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta.

Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Połowę jabłek ścieramy na grubych oczkach, a resztę kroimy na szesnastki. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o wymiarach 23 x 33 cm (jeśli nie macie formy o nieprzywieralnej powierzchni, należy ją uprzednio posmarować masłem i oprószyć np. bułką tartą).

Na ciasto nakładamy jabłka z cynamonem.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na średniej grubości paski.

Układamy na krzyż na cieście (wykładamy też boki formy).

Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (na środkowej półce- bez termoobiegu).

Po wystudzeniu, oprószamy ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 07.05.2014 20:53
Ślicznie ;)
aisoglam 07.05.2014 08:40
Pyszne ciacho :)
Ania84 06.05.2014 23:11
mmmmm moja ulubiona szarlotka
patryska76 06.05.2014 22:11
Oj pyszności! Mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak