Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w kratkę
Dodajemy pokrojone na małe kawałki schłodzone masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta.
Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Połowę jabłek ścieramy na grubych oczkach, a resztę kroimy na szesnastki. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o wymiarach 23 x 33 cm (jeśli nie macie formy o nieprzywieralnej powierzchni, należy ją uprzednio posmarować masłem i oprószyć np. bułką tartą).
Na ciasto nakładamy jabłka z cynamonem.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na średniej grubości paski.
Układamy na krzyż na cieście (wykładamy też boki formy).
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (na środkowej półce- bez termoobiegu).
Po wystudzeniu, oprószamy ciasto cukrem pudrem.