Szarlotka w cieście czekoladowym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 szt
  • mąka

    1,5 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić.
Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych
2 galaretki np. pomarańczowe
1 łyżka margaryny lub masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć , dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 kostka masła lub margaryny
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 10.07.2012 21:39
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat