Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka w biszkopcie z delikatnym truskawkowym musem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanka
margaryna 1 kostka
cukier 1/2 szklanka
jajko 6 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

Nadzienie

jabłka 1 kg
dżem truskawkowy 1 słoik

Mus truskawkowy

białko 6 sztuka
cukier puder 1/4 szklanka
kisiel truskawkowy 1 sztuka

Porada

Kombinacje dżemu i kisielu można dowolnie modyfikować (tym samym zmieniając kolory ciasta). Jabłka równie dobrze mogą być pokrojone w plasterki, półtalarki lub starte na tarce o dużych oczkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w biszkopcie z delikatnym truskawkowym musem

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oddzielamy białka od żółtek.
Margarynę miksujemy z cukrem aż zbieleje, dodajemy po jednym żółtku, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera).
Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne "połowy"). Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce dolnej (żeby jabłka się nie spaliły).
Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel - mieszamy tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu. Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 28.08.2014 20:25
Dobre ciasto.
Krzysztof15 28.08.2014 18:55
palce lizac
mirosława4 28.08.2014 15:44
proste i smaczne
eMMe 28.08.2014 15:21
Super ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak