Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka tradycyjna

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
cukier 1/4 szkl
cukier wanilinowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt
margaryna 1/2 kostki
jabłka 1.5 kg
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka tradycyjna

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy na dno blaszki, którą wcześniej wysmarowaliśmy margaryną ( przepis na tortownice 25 “). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.

Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, do jabłek dodajemy cynamon, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego – mieszamy i wykładamy na ciasto równomiernie je rozprowadzając.

Drugą część ciast rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak