Szarlotka pyszna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • masło

    20 dag
  • jaja

    2
  • śmietana

    3 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • cukier wanilinowy

  • jabłka

    6
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce (duże oczka) lub kroimy na kawałki. Na lekko rozgrzanej patelni wlewamy wodę, dodajemy cukier i lekko karmelizujemy. Wrzucamy jabłka i mieszamy. Kilka chwil dusimy.
Ze składników na ciasto,zagniatamy masę, formujemy kulę. Okręcamy folią i wkładamy na parę chwil do lodówki. Następnie wyklejamy ciastem formę (formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą); dno i brzegi. Wykładamy uduszone jabłka i posypujemy kawałkami ciasta.
Pieczemy ok godziny w 190-220 stopniach.
Szarlotka typu - mało ciasta, dużo jabłek :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GosiaK2230 26.11.2019 10:17
A jakiej wielkości blaszka?
Doradca Smaku 27.11.2019 08:54
Potrzebna jest klasyczna tortownica.
Aida 30.09.2013 12:49
tak, uwielbiam szarlotki z dużą ilością jabłek :)
Ania321 30.09.2013 12:46
coś pysznego, i jak dużo jabłek w niej :)
sylwia_mc 30.09.2013 12:01
pięknie wygląda
Konczi 30.09.2013 11:42
musiała być bardzo smaczna, wygląda super
Aida 30.09.2013 11:34
No to drogie Panie, za chwilkę wstawię kolejną szarloteczkę ;)
halina17 30.09.2013 11:33
Bardzo lubię szarlotkę.
IwonaDD 30.09.2013 11:30
wygląda na rozpływającą się w buzi! pychota!
Aida 30.09.2013 11:25
akurat na jesienne dni :)
Agata 30.09.2013 11:23
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat