Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka pomarańczowo - kokosowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka tortowa 500 g
żółtko jajek 5 szt
cukier 150 g
masło lub margaryna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mus jabłkowo pomarańczowy

jabłka 1,5 kg
galaretka pomarańczowa 1 szt

Część kokosowa

wiórki kokosowe 200 g
białko 5 szt
cukier 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka pomarańczowo - kokosowa

Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i wyrabiamy ciasto. Gdy ugnieciemy jednolite ciasto, które będzie odchodzić od ręki wkładamy do folii spożywczej i odkładamy do lodówki na 35min. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy na kawałki i smażymy w garnku. Gdy jabłka się rozpadną i stworzą nam mus dodajemy galaretkę i szybko mieszamy już na wyłączonym ogniu. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, bądź wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy nasze ciasto. Na to dajemy nasz mus. Pieczemy w 180stopniach przez 30min. W tym czasie robimy naszą część kokosową. Ubijamy białka z cukrem. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy. Po upływie 30min wykładamy na nasz mus część kokosową. Pieczemy nadal w 180stopniach przez 15min. Do dekoracji możemy użyć cynamon - jeśli ktoś lubi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak