Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka owsiana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
masło 30 dag
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 szt.
jajko 4 szt.
płatki owsiane 25 dag/drobne
mąka pszenna 20 dag/razowa
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rum 1 łyżka
płatki owsiane 2 łyżki/grube- górskie
wiórki kokosowe 5 dag
cynamon Prymat 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka owsiana

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć i wymieszać z cynamonem.
Krok 1 - Szarlotka owsiana foto
2
Masło utrzeć z cukrami, następnie dodać jajka i nadal ucierać.
Krok 2 - Szarlotka owsiana foto
3
Mąkę zmieszać z drobnymi płatkami i z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Szarlotka owsiana foto
4
Ucierając dodawać po łyżce sypkich produktów do masy.
Krok 4 - Szarlotka owsiana foto
5
Wlać rum, wymieszać i wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy.
Krok 5 - Szarlotka owsiana foto
6
Na cieście położyć starte jabłka.
Krok 6 - Szarlotka owsiana foto
7
Posypać płatkami górskimi wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.
Krok 7 - Szarlotka owsiana foto
8
Włożyć szarlotkę do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 35 minut. Dodatkiem do placka mogą być lody waniliowe lub bita śmietana.
Krok 8 - Szarlotka owsiana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 15.11.2014 14:40
Ciekawy przepis;)
Marzena34 15.11.2014 11:58
bardzo interesujący przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak