Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na kruchym cieście

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier 50 g
masło 250 g
woda 2 łyżki
jabłka 5
cynamon 1,5 łyżeczki
cukier brązowy 3 łyżki
galaretka cytrynowa 1 łyżka
masło 50 g
orzechy włoskie 50 g
mąka pszenna 75 g
cukier brązowy 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym cieście

W misce umieścić mąkę, cukier i masło i całość rozcierać palcami tak, by powstała drobna zacierka. Dodać 2 łyżki wody i wyrobić gładkie ciasto, przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie odcisnąć nadmiar soku. Farsz wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy na placek o ok. 4 cm większej średnicy niż forma, w której upieczemy tartę. Ciasto przełożyć na blachę, ponakłuwać widelcem. Następnie równomiernie rozsypać łyżkę suchej galaretki cytrynowej (dzięki temu wchłonie ona ewentualny nadmiar soku z jabłek, co pozwoli uniknąć rozmoknięcia ciasta). Na ciasto wyłożyć farsz.
Wszytskie składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść. Następnie wyłożyć na farsz.
Ciasto piec w 200 stopniach przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.03.2014 19:20
dobra szarlotka :)
patryska76 04.03.2014 14:35
Szarlotka palce lizać ;-)
KasiaK90 04.03.2014 13:39
uwielbiam taką szarlotkę
Romanowka 04.03.2014 13:31
pyszna szarlotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak