Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na kruchym cieście.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
cukier puder do oprószenia z wierzchu
margaryna 250 g
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy
sól szczypta
jabłka 5 dużych sztuk
cukier brązowy 2,5 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym cieście.

Następujące składniki:mąkę,cukier puder,miękką margarynę, oddzielone z jajek żółtka,proszek do pieczenia,kilka kropli aromatu waniliowego i odrobinę,niedużą szczyptę soli umieścić w misce.Ze wszystkich produktów zagnieść rękami ciasto.Zagniecione ciasto podzielić na dwie części-jedną większą(około 2/3 całości) i jedną mniejszą(mniej więcej 1/3 całości). Mniejszą część surowego jeszcze kruchego ciasta owinąć folią i przełożyć do zamrażalnika.Większą częścią ciasta wylepić spód blaszki o wymiarach 24x28 wyścielony papierem do pieczenia.Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć do miski na tarce na dużych oczkach.Do jabłek dodać brązowy i waniliowy cukier,bułkę tartą oraz sporą szczyptę cynamonu. Zawartość miski wymieszać,by składniki się połączyły.Wyłożyć starte jabłka z dodatkami na wyścielony ciastem spód blaszki.Wyjąć z zamrażalnika mniejszą część ciasta i zetrzeć ją na tarce,na dużych oczkach,na jabłkową warstwę.Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę(do momentu,aż będzie widać,że wierzch ciasta jest zarumieniony,już kruchy i upieczony).Upieczoną szarlotkę po wystygnięciu oprószyć z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez siteczko.

Ciasto jest znakomicie kruche,ale mimo to wygodnie się je kroi. Jabłka się smakowicie upiekły,powstała z nich pyszna masa o konsystencji dżemu.Szarlotka świetnie pachnie i smakuje-przebija się w niej waniliowo-cynamonowa nuta.Ciasto jest dobre i do kawy i do mleka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 11.01.2014 20:32
mniam mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak