Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na kruchym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier 175 g
orzechy włoskie 100 g
mąka pszenna 250 g
sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło 150 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym cieście

Kroki postępowania

1
100 gram cukru wsypujemy do garnka i podgrzewamy do momentu aż zbrązowieje.
Krok 1 - Szarlotka na kruchym cieście foto
2
Na roztopiony cukier wsypujemy rozdrobnione orzechy i mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 2 - Szarlotka na kruchym cieście foto
3
Do orzechów wrzucamy obrane z skórki i pokrojone w kostkę jabłka.
Krok 3 - Szarlotka na kruchym cieście foto
4
Całość smażymy aż jabłka zmiękną. Jabłka można dodawać porcjami aby wszystkie nie były wysmażone i aby było czuć kawałki jabłka.
Krok 4 - Szarlotka na kruchym cieście foto
5
Pod koniec smażenia dodajemy płaską łyżeczkę mielonego cynamonu i mieszamy całość.
Krok 5 - Szarlotka na kruchym cieście foto
6
Dodajemy również budyń i mieszamy wszystko w celu połączenia składników.
Krok 6 - Szarlotka na kruchym cieście foto
7
Mąkę, jajka, masło, proszek do pieczenia i 75 g cukru siekamy nożem i zagniatamy ciasto.
Krok 7 - Szarlotka na kruchym cieście foto
8
Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 8 - Szarlotka na kruchym cieście foto
9
Blachę smarujemy tłuszczem, a spód wylepiamy połową ciasta i rozsmarowujemy przestudzony mus jabłkowy.
Krok 9 - Szarlotka na kruchym cieście foto
10
Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na wierzchu ciasta kratkę.
Krok 10 - Szarlotka na kruchym cieście foto
11
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 40-60 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Ciasto powinno być upieczone gdy się zarumieni.
Krok 11 - Szarlotka na kruchym cieście foto
12
Dwie łyżki świeżego soku z cytryny mieszamy z dwoma czubatymi łyżkami cukru pudru.
Krok 12 - Szarlotka na kruchym cieście foto
13
Wierzch ciasta smarujemy lukrem.
Krok 13 - Szarlotka na kruchym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 14.02.2013 09:38
super deser
Emiliozo 25.09.2012 21:51
polecam, przepis śmiało mogę polecić
ALAGOR 24.09.2012 23:03
swietnie sie prezentuje!
Monika-twin 18.09.2012 09:56
pienei wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak