Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na grzankach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułka 1 szt/paryska
mleko 1 szklanka
jabłka 1/2 kg
cukier waniliowy 2 szt.
masło 2 łyżki
jajko 2 szt.
budyń waniliowy 1 szt.
mleko do budyniu
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na grzankach

Kroki postępowania

1
Sposób przygotowania:
Bułkę lub chałkę pokroić w grube kromki. Moczyć w mleko rozbełtanym z jajkiem i z solą do smaku. Następnie smażyć z obu stron na złoto.
Krok 1 - Szarlotka na grzankach foto
2
Wyłożyć grzankami formę wcześniej wysmarowaną masłem z bułką tartą. Odłożyć i w między czasie usmażyć na maśle z cukrami starte jabłka. Lekko wystudzoną marmoladkę jabłkową wyłożyć na grzanki w formie, po czym przykryć resztą grzanek. Budyń ugotować według opisu na opakowaniu i polać nim szarlotkę.
Krok 2 - Szarlotka na grzankach foto
3
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec na złoty kolor.
Krok 3 - Szarlotka na grzankach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 09.08.2014 18:49
fajny pomysł
agnieszka214 09.08.2014 15:42
ciekawy pomysł
mirosława4 09.08.2014 15:39
ciekawy sposób na deser
Renata9 09.08.2014 14:56
nigdy nie jadłam szarlotki na grzankach, ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak