Szarlotka na grzankach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka

    1 szt/paryska
  • mleko

    1 szklanka
  • jabłka

    1/2 kg
  • cukier waniliowy

    2 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • jajko

    2 szt.
  • budyń waniliowy

    1 szt.
  • mleko

    do budyniu
  • tłuszcz do formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka na grzankach foto
Sposób przygotowania:
Bułkę lub chałkę pokroić w grube kromki. Moczyć w mleko rozbełtanym z jajkiem i z solą do smaku. Następnie smażyć z obu stron na złoto.
Krok 2 - Szarlotka na grzankach foto
Wyłożyć grzankami formę wcześniej wysmarowaną masłem z bułką tartą. Odłożyć i w między czasie usmażyć na maśle z cukrami starte jabłka. Lekko wystudzoną marmoladkę jabłkową wyłożyć na grzanki w formie, po czym przykryć resztą grzanek. Budyń ugotować według opisu na opakowaniu i polać nim szarlotkę.
Krok 3 - Szarlotka na grzankach foto
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 09.08.2014 18:49
fajny pomysł
agnieszka214 09.08.2014 15:42
ciekawy pomysł
mirosława4 09.08.2014 15:39
ciekawy sposób na deser
Renata9 09.08.2014 14:56
nigdy nie jadłam szarlotki na grzankach, ciekawe jak smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat