Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Szarlotka" na chałce

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chałka 0,5 szt
jajko 2 szt
mleko 0,75 szklanki
olej 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
jabłka 2 szt
żurawina suszona 1 garść
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
tłuszcz do formy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: "Szarlotka" na chałce

Kroki postępowania

1
Czerstwą chałkę kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą /lub wiórkami kokosowymi/ . Na dnie układamy połowę pokrojonej chałki.
Krok 1 - "Szarlotka" na chałce foto
2
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy na chałkę. Na wierzchu posypujemy żurawiną /jeśli jest bardzo wysuszona możemy ją wcześniej namoczyć w letniej wodzie/.
Krok 2 - "Szarlotka" na chałce foto
3
Jabłka i żurawinę przykrywamy resztą pokrojonej chałki lekko dociskając.
Krok 3 - "Szarlotka" na chałce foto
4
Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier waniliowy, olej, sól i mieszamy. Następnie polewamy dokładnie kawałki chałki, które są na wierzchu - chałka powinna być wilgotna. Ponownie lekko dociskamy.
Krok 4 - "Szarlotka" na chałce foto
5
Pieczemy 40-50 min w temp. 170 stopni C - zależy jak soczyste są jabłka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. "Szarlotkę" możemy podawać na ciepło z porcją lodów.
Krok 5 - "Szarlotka" na chałce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.03.2016 11:37
oryginalny pomysł,jestem ciekawa jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak