Szarlotka miodowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • cukier brązowy

    150 g
  • płatki migdałowe

    100 g
  • mąka kukurydziana

    50 g
  • olej słonecznikowy

    180 ml
  • mleko

    50 ml
  • miód

    5 łyżek
  • cynamon

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    ¾ łyżeczki
  • papierówka

    4 szt.
  • jajko

    4 szt.
  • cukier puder

    do posypania
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesiać przez sito. Dodać do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć jaja, brązowy cukier, olej, mleko i miód. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Składniki sypkie wymieszać z masą płynną oraz jabłkami. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec 45 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Botwinka 11.10.2012 15:37
smaczna
Małgorzata106 29.08.2012 21:15
super
wedith1 26.08.2012 17:46
Pyszności!
GOSIA18 15.08.2012 22:07
trzeba sprobowac
elka4621 15.08.2012 21:31
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat