Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka marchwiowo-jabłkowa na kruchym cieście

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3-4
marchewki 2 małe
rodzynki 0,5 szkl
cukier brązowy 3-4 łyżki
kisiel cytrynowy 1 op
ciasto kruche
masło 150 g
jajko 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 szkl
cukier kryształ 3/4 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka marchwiowo-jabłkowa na kruchym cieście

Kroki postępowania

1
Obieram jabłka i marchew. Jabłka kroję w niewielką kostkę, zaś marchew trę na tarce o drobnych otworach. Wrzucam do garnka, dolewam 2-3 łyżki wody i prużę ok. 15-20 minut aż jabłka będą miękkie. Do masy jabłkowej dodaję cukier brązowy (ilość zależy od słodkości wykorzystanych jabłek) oraz przyprawę do piernika i rodzynki.
Krok 1 - Szarlotka marchwiowo-jabłkowa na kruchym cieście foto
2
Zimne masło rozdrabniam w palcach razem z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję jajko i wyrabiam gładkie ciasto. Schładzam w lodówce ok. 30minut.
Krok 2 - Szarlotka marchwiowo-jabłkowa na kruchym cieście foto
3
Ciasto dzielę na dwie nierówne części. Tę niewiele większą wałkuję na omączonym blacie i wylepiam formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Moja forma ma wymiary 20x25cm.
Krok 3 - Szarlotka marchwiowo-jabłkowa na kruchym cieście foto
4
Do masy jabłkowej dodaję kisiel, najlepiej cytrynowy, mieszam i wykładam na kruche ciasto. Równam za pomocą łyżki.
Krok 4 - Szarlotka marchwiowo-jabłkowa na kruchym cieście foto
5
Resztę ciasta wałkuję i wykładam na wierzch ciasta. Można zrobić z niego kratkę, bądź różne kształty foremkami do ciasteczek.
Krok 5 - Szarlotka marchwiowo-jabłkowa na kruchym cieście foto
6
Szarlotkę piekę ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C. Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia.
Krok 6 - Szarlotka marchwiowo-jabłkowa na kruchym cieście foto
7
Podaję pokrojoną w duże kwadraty. Wierzch szarlotki można udekorować, posypując cukrem pudrem.
Krok 7 - Szarlotka marchwiowo-jabłkowa na kruchym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.06.2013 08:34
super pomysł
pajbek 07.01.2013 14:03
Ale pyszna :-), super
Beata23 09.12.2012 10:18
ciekawa propozycja
treonina 04.12.2012 22:38
świetne!
gosia56 30.11.2012 16:08
super.
monisia1977 22.11.2012 07:30
dobre
miroslawa 22.11.2012 04:26
super propozycja
1j1o1l1a1 21.11.2012 22:21
marchewka do szarlotki? ciekawe :)
babajaga1969 21.11.2012 21:07
pięknie udekorowane ciastem
V_kuchareczka 21.11.2012 20:43
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak