Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka Luci

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
margaryna 150 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
cukier wanilinowy 1/2 op
śmietana 18 proc 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
jabłka 500 szara reneta

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka Luci

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysypać na stolnicę. Dodać margarynę i porządnie posiekać nożem. Dodać cukry oraz kwaśną śmietanę i zarobić nożem ciasto. Następnie szybko zagniatamy ciasto i chowamy do woreczka foliowego. Schładzamy około godziny w lodówce. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na grubej tarce jarzynowej. Podsmażamy na łyżeczce masła. Można dodać łyżkę cukru jeżeli jabłka są bardzo kwaśne. Dodajemy cynamon i smażymy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mała tortownicę ( u mnie 18 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.. Dno wykładamy połową ciasta. Nakładamy na nie jabłka i zakrywamy drugim plackiem. Pieczemy około 40 minut aż się zezłoci wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 11.01.2014 10:23
Rewelacjaa:)taką na ciepło z lodami pycha:)
irenka 29.12.2013 22:11
pycha,uwielbiam szarlotkę,muszę wypróbować Twój przepis
Niki22 08.12.2013 13:04
uwielbiam szarlotki ;)
iwi 08.12.2013 12:44
Pyszna szarlotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak