Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka kokosowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:2

mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt
margaryna 1/2
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 3 łyżki

Dodatkowo

jabłka 1 kg
białko 3 szt
cukier pól szklanki
wiórki kokosowe 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka kokosowa

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części jedną większą a drugą mniejszą którą chowamy do zamrażalnika .Większą cześć rozwałkowuje i wykładamy nim dno prostokątnej blaszki ,nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min w 180C
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy wiórki – mieszamy
Na podpieczony spód wykładamy odciśnięte z nadmiaru soku jabłka a na nie ubitą pianę kokosową – wyrównujemy powierzchnię . Na wierzch ścieramy ciasto wyjęte z zamrażarki .
Pieczemy w 180C aż wierzch ładnie się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 06.02.2016 17:08
Bardzo fajny przepis!!
msmariusz 02.12.2015 23:17
smaczne ciacho
bietka 30.11.2015 19:46
smaczne ciacho :)
Motorek 30.11.2015 19:21
pyszne ciasto
mirosława4 30.11.2015 19:21
zapowiada się smacznie
anula-d 30.11.2015 19:15
uwielbiam taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak