Szarlotka jagodowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    4
  • masło

    1 kostka
  • mąka krupczatka

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    2 szklanki
  • cukier wanilinowy

  • jagody

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • białko

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło posiekać na stolnicy z mąką, dodać cukier puder i wanilinowy, żółtka i zarobić ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną wałkować i wyłożyć do prostokątnej blachy. Drugą schłodzić w lodówce. Umyte jagody wyłożyć na ciasto, wylać na nie ubitą pianę z białek i cukru. Na pianę zetrzeć ciasto z lodówki, piec ok. godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat