Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 3/4 kostki
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1
jajko 2
żółtko jajek 2
kwaśna śmietana 2 łyżki

nadzienie

jabłka 2 kg
cukier waniliowy
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Krok 1 - szarlotka foto
2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Krok 2 - szarlotka foto
3
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C.
Krok 3 - szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdow 26.10.2016 21:17
smakowita ;]
dodi 26.10.2016 12:35
pyszna szarlotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak