Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 280 g
cukier 100 g
masło 170 g
żółtko jajek 1 sztuki
jogurt naturalny 3 łyżki
woda 2 łyżki

Nadzienie

jabłko kwaśne 2 kg
sok z cytryny 2 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier brązowy 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Mąkę i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę. Zagnieć , następnie dodaj żółtka i jogurt i jeśli bedzie to konieczne- wodę, nie dużo.Całość szybko zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj.
Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon i cukier do smaku. Odstaw na chwilę. Jeśłi pojawi się sok- odlej go. Najlepiej wypij :-)
Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i przekrój na pół. Jedną połówką wyłóż dno tortownicy , możesz je rozwałkować, możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawalki i wylepic dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie namiar wilgoci. Na jabłak zetrzyj drugą część ciasta.
Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch zabrązowi się.SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak