Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj.
Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon i cukier do smaku. Odstaw na chwilę. Jeśłi pojawi się sok- odlej go. Najlepiej wypij :-)
Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i przekrój na pół. Jedną połówką wyłóż dno tortownicy , możesz je rozwałkować, możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawalki i wylepic dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie namiar wilgoci. Na jabłak zetrzyj drugą część ciasta.
Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch zabrązowi się.SMACZNEGO!