Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opak.
masło lub margaryna 250 gram
jajko 4
jabłka 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Mąke wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Posiekać całość nożem. Dodać 1 całe jajko i 3 żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godz. do lodówki.
Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do lodówki.
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część ciasta ( można ją również pokruszyć w rękach lub zetrzeć na tarce)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.06.2014 07:30
Klasyka na deser. Coś dla prawdziwego łasucha. Wygląda wspaniale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak