Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szkl
margaryna 1/2
smalec 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2
śmietana 18 proc 2 łyżki
Nadzienie:
jabłka 1 kg
kisiel 1 żurawinowy
sok z cytryny 2 łyżeczki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

Ciasto zagnieść z podanych produktów, 1/5 część rozwałkować i przy pomocy wałka dekoracyjnego wykonać krateczkę, krateczkę rozłozyć na deseczce i wstawić do lodówki.
Resztę ciasta rozłożyć na dnie małej blaszki rozm 25x19 lub średniej tortownicy.
Ciasto podpiec na złoty kolor, ok 15 min w temp 180 st.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cukier i suchy kisiel, wymieszać.
Na podpieczonym cieście równo rozłożyć jabłka, przykryć krateczką i piec w temp ok 170 st 40 - 45 min z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 11.11.2013 08:06
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak