Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
żółtko jajek 4
margaryna 1 kostka
soli szczypta
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Nadzienie:
jabłka 1,5 kg
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
cukier 0,5 szklanki
białko 4
soli szczypta
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce i odcisnąć z nich sok, wymieszać z kisielem.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, na koniec wsypując cukier oraz cynamon.
Całość wymieszać z jabłkami.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą wykleić spód, na niego nałożyć nadzienie z jabłek a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta.

Piec w 180º przez 1 godzinę.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 02.02.2014 00:16
smaczne ciasto
Ola1young 26.10.2013 18:39
moja ulubiona ,pycha :)
Bernadeta1 22.10.2013 00:13
szarlotka zawsze uwielbiana przez moich gości, pycha
erym 27.09.2013 08:28
mistrzyni wypiekow z ciebie
Janina 14.09.2013 17:47
Ulubione ciasto mojej rodzinki;)
bietka 31.08.2013 22:25
pyszne ciasto :)
everay 31.08.2013 10:52
u mnie też szarlotka króluje:)
iwi 31.08.2013 06:48
Zawsze smakuje wybornie
pajbek 30.08.2013 20:43
Oj, ciasto palce lizać :-)
Sylwiagr 30.08.2013 20:40
moje ulubione ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak