Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
3 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyzeczka płaska -
cukier
3/4 szklanki -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
jajko
3 sztuki -
żółtko jajek
1 sztuka -
margaryna
250 gram -
jabłka
2 kg -
cukier
12 łyżeczek -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
rodzynki
10 dag -
cynamon Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania szarlotka
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)