Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
margaryna Palma z murzynkiem 1 kostka
żółtko jajek 4 szt
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jabłka 10 szt
cukier do jabłek 3 łyżki
kwaśna śmietana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na to margarynę.
Żółtka wymieszać z cukrem i dodać do składników na stolnicy.
Dodać śmietanę - zagnieść wszystko razem dodając tyle śmietany, by ciasto było elastyczne i dało się rozwałkować.
Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą na wierzch i większą na spód.
Większą część rozwałkować na prostokąt o wymiarze blachy. Wyłożyć nim posmarowaną i wyłożoną papierem blachę.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć. Wymieszać z cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto. W zależności od kwaśności jabłek posypać je cukrem - ok. 3 łyżki.
Rozwałkować drugą część ciasta, wyłożyć na jabłka. Docisnąć brzegi ciasta, by jabłka nie wypłynęły. Wierzch ponakłuwać nożem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić ciasto. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 22.10.2013 12:32
lubię takie ciasta
Rybciia 16.09.2013 11:33
pyszna szarlotka :-)
fotoviderek 05.05.2013 08:38
Szarlotka pierwsza klasa :)
misia53 28.03.2013 15:39
ślicznie ,równiutko wypieczona - smaczna
MONIKA62 03.03.2013 21:46
uwielbiam szarlotki=)
IZABELA29 20.02.2013 10:32
szarlotka najsmaczniejsza, gdy ciepła ale potem i tak szybko znika...
Aannkaa82 17.02.2013 11:46
Moje ulubione ciasto.
MAR3STA 16.02.2013 19:15
pyszna szarlotka
Zdzisław 16.02.2013 17:44
lubię takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak