Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka
Żółtka wymieszać z cukrem i dodać do składników na stolnicy.
Dodać śmietanę - zagnieść wszystko razem dodając tyle śmietany, by ciasto było elastyczne i dało się rozwałkować.
Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą na wierzch i większą na spód.
Większą część rozwałkować na prostokąt o wymiarze blachy. Wyłożyć nim posmarowaną i wyłożoną papierem blachę.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć. Wymieszać z cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto. W zależności od kwaśności jabłek posypać je cukrem - ok. 3 łyżki.
Rozwałkować drugą część ciasta, wyłożyć na jabłka. Docisnąć brzegi ciasta, by jabłka nie wypłynęły. Wierzch ponakłuwać nożem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić ciasto. Piec ok. 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.