Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cynamon
mąka pszenna 2 szkl
masło 1 kostka
żółtko jajek 3 szt
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, sól, cukier i całość szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz. Drugą częścią ciasta wylepiamy dno wyłożonej papierem blachy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy do momentu, aż nabierze słomkowego koloru. Na podpieczone ciasto ścieramy na tarce obrane jabłka. Następnie jabłka oprószamy cynamonem. Na koniec ścieramy na tarce o małych oczkach pozostałe ciasto. Szarotkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 30 min.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 28.02.2014 14:39
szarlotka "palce lizać". po prostu pycha
IwonaKa 04.01.2014 10:10
szarlotki to mogę jeść i jeść
halina17 07.06.2013 10:25
Lubię szarlotkę.
Milena87 14.03.2013 10:03
robię podobne, bardzo smaczna szarlotka
mariel78 27.11.2012 20:59
super
Adam/ZUB3R 12.11.2012 11:00
pycha
gottrina 17.09.2012 08:37
uwielbiam takie ciasta
adelajda 09.09.2012 17:30
super ! dla mnie bez cynamonu poproszę !
Ewa6274879 04.09.2012 21:53
taka najlepsza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak