Szarlotka

edi
edi

Szarlotka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    20 dag
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • jabłka

    1 kg
  • cynamon

    1 łyżka
  • cukier

    4-5 łyżek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka foto
Na początku wyrób ciasto: na stolnicy rozsyp mąkę, dodaj pokrojoną margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Całość dokładnie zagnieć, podziel na dwie części w proporcji 2:1 i włóż na 15 minut do lodówki.
Krok 2 - Szarlotka foto
Jabłka obierz ze skórek, przetrzyj na grubej tarce i dodaj do nich cukier i cynamon, Dokładnie przemieszaj.
Krok 3 - Szarlotka foto
Na blachę wyłóż papier do pieczenia a następnie większą część ciasta. Rozłóż je równomiernie a następnie wyłóż na nie masę jabłkową. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce nad jabłkami. Piecz około godziny w temperaturze ok 150 st.C. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

sunnymood 14.03.2013 13:38
Nie ma to jak szarlotka:) Pycha:D
jozefinach 06.03.2013 10:16
Uwielbiam domowe wypieki.
Malinka 16.12.2012 21:14
najlepsze ciasto ;)
smile 31.10.2012 11:48
taka lubię;)
kate.500 12.08.2012 16:42
super
olkaaa 12.08.2012 15:35
wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat