Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
margaryna 20 dag
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1/2 szklanki
jabłka 1 kg
cynamon 1 łyżka
cukier 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Na początku wyrób ciasto: na stolnicy rozsyp mąkę, dodaj pokrojoną margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Całość dokładnie zagnieć, podziel na dwie części w proporcji 2:1 i włóż na 15 minut do lodówki.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Jabłka obierz ze skórek, przetrzyj na grubej tarce i dodaj do nich cukier i cynamon, Dokładnie przemieszaj.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Na blachę wyłóż papier do pieczenia a następnie większą część ciasta. Rozłóż je równomiernie a następnie wyłóż na nie masę jabłkową. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce nad jabłkami. Piecz około godziny w temperaturze ok 150 st.C. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Krok 3 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 14.03.2013 13:38
Nie ma to jak szarlotka:) Pycha:D
jozefinach 06.03.2013 10:16
Uwielbiam domowe wypieki.
Malinka 16.12.2012 21:14
najlepsze ciasto ;)
smile 31.10.2012 11:48
taka lubię;)
kate.500 12.08.2012 16:42
super
olkaaa 12.08.2012 15:35
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak