Szare kluski z kapustą i boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • olej

    wg uznania
  • boczek

    wg uznania
  • cebula

    2 sztuki
  • kapusta kiszona

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę z zielem angielskim i liściem laurowym ugotować do miękkości.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na papkę. Odsączyć wodę ze startych ziemniaków na ściereczce. Dodać mąki, jajko, sól, pieprz. Wymieszać. Masa powinna być tak gęsta by \"stała\" w niej łyżka. Łyżeczką formować kluseczki i wrzucać na wrzątek, gotować 3-4 minuty. Po wyciągnięciu przepłukać zimną wodą.
Cebulę obrać i poszatkować. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć boczek na oleju, pod koniec dodać cebulę.

Do dużego garnka wrzucić ugotowaną kapustę, boczek z cebulą i kluski. Wymieszać. Podawać na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat